Υπόλοιπη Χαλκιδική - Χαλκιδική

Υπόλοιπη Χαλκιδική

Ο επισκέπτης ερχόμενος από Νέα Μουδανιά, είτε από Θεσσαλονίκη είτε απ' την Κασσάνδρα και κατεθυνόμενος στη Σιθωνία, ακολουθεί το δρόμο για Γερακινή, και το πρώτο χωριό που συναντάει είναι του Αγίου Μάμα. Στη συνέχεια συναντάμε το χωριό της σύγχρονης Ολύνθου, χτισμένη από Μικρασιάτες και Θράκες πρόσφυγες και πολύ κοντά αυτής βρίσκεται η σημαντική και ενδιαφέρουσα αρχαία Όλυνθος. Συνεχίζοντας προς τη Γερακινή, συναντάμε αρχικά τον ομώνυμο παραθεριστικό οικισμό, επίνειο του Πολύγυρου, πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής, το επίσης παραθεριστικό κέντρο και παραλία της πόλης της Ορμυλίας Ψακουδιά και έπειτα το παραλιακό προσφυγικό χωριό της Μεταμόρφωσης.

Συνεχίζοντας στο δρόμο προ τη Σιθωνία, τελευταίος κεντρικός σταθμός του επισκέπτη πριν την χερσόνησο, είναι η κωμόπολη της Νικήτης, η παλιός οικισμός της οποίας παρουσιάζει αρκετό λαογραφικό και εκκλησιαστικό ενδιαφέρον, ενώ η σύγχρονη παραλιακή πόλη αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό, με έντονη τουριστική ανάπτυξη. Τέλος, ο μονταστηριακός πύργος της Ψαλίδας, που χρονολογείται κοντα 13ο-14ο αι. υποδέχεται τους επισκέπτες στη χερσονησο της Σιθωνίας, καθώς βρίσκεται στο μέσο του ισθμού.

Από τη Σιθωνία συνεχίζοντας στον παραλιακό επαρχιακό δρόμο του Σιγγιτικού κόλπου, ο επισκέπτης περνάει απ' το τουριστικό παραλιακό χωριό Πυργαδίκια με αρκετές αξιόλογες παραλίες, και κατεθυνόμενος στο βουνό πάνω απ' την Ακτή Σαλονικιού, βρίσκει την Τουρκοβίγλα Μεταγκιτσίου, της οποίας η θέα είναι εντυπωσιακή. Επόμενος σταθμός, το παραδοσιακό ορεινό χωριό της Μεγάλης Παναγίας αποτελεί θρησκευτικό κέντρο της περιοχής, με πολλές σημαντικές εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης το Προσκυνητάρι της Παναγίας απ' όπου πήρε το όνομα και το χωριό.

Συνεχίζοντας στην ορεινή κατεύθυνση, ο επισκέπτης συναντάει το σχετικά πρόσφατα χτισμένο χωριό Γομάτι και σε απόσταση 10 χλμ από αυτό, τον παραλιακό οικισμό Δεβελίκι, του οποίου η παραλία προσφέρεται για κατασκηνωτές.

Συνεχίζοντας απ'το Γομάτι και σε απόσταση 11 χλμ βρίσκεται η Ιερισσός. Σήμερα αποτελεί μια μικρή κωμόπολη με λίγα αξιοθέατα, αλλά με μια εξαιρετική μεγάλη αμμουδιά αλλά και τη δυνατότητα επίσκεψης διαφόρων μοναστηρίων του Αγίου Όρους με καράβι, ενώ η αρχαία πόλη της ονομαζόταν Άκανθος.

Ακολουθεί ένα ακόμα παραθαλάσσιο χωριό, η Νέα Ρόδα και σε μικρή απόσταση η τοποθεσία της τρυπητής, απ' όπου αναχωτούν οχηματαγωγά πλοία για το νησί της Αμμουλιανής, ένα απ'τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά της Χαλκιδικής. Τέλος, ακολουθεί η Ουρανούπολη, ένα ακόμα προσφυγικό χωριό χτισμένο στη θέση αρχαίας πόλης, που αποτελεί και πόλο έλξης πολλών επισκεπτών κυρίως ως αφεηρία για επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Από την Ιερισσό, ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει την βορεινή διαδρομή και να κατευθυνθεί στα ανατολικά παράλια της Χαλκιδικής. Το Στρατώνι είναι ο 1ος σημαντικός παράλιος σταθμός, ένα χωριό με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα απ'την ρωμαϊκή εποχή καθώς στη θέση αυτή υπήρξε η αρχαία πόλης της Στρατονίκειας. Ο επόμενος σημαντικός προορισμός είναι το μικρό αλλά σημαντικό χωριό Στάγειρα καθώς είναι η πατρίδα του γνωστού φιλόσοφου Αριστοτέλη, όπου επίσης διατηρούνται και αρκετά κτίσματα και εκκλησίες απ' την εποχή της Τουρκοκρατείας. Από τα Στάγειρα, ο επόμενος και τελευταίος παραλιακός προορισμός είναι τα χωριά Ολυμπιάδα και Σταυρός.