Σιθωνία - 2ο πόδι - Χαλκιδική

Σιθωνία - 2ο πόδι

Ο επισκέπτης, κατευθυνόμενος προς το Νέο Μαρμαρά, θα διανύσει απόσταση 20 χλμ γεμάτη από πολλές και όμορφες παραλίες, εκ των οποίων οι μεγαλύτερες είναι του Αγίου Ιωάννη, της Καλογρηάς, των Σπαθιών, της Λαγομάνδρας, της Ελιάς και του Τριπόταμου. Ο από πρόσφυγες δημιουργημένος στη θέση αρχαίου οικισμού Νέος Μαρμαράς, αν κι έχει χάσει το παραδοσιακό χρώμα του με την απότομη τουριστική ανάπτυξη, αποτελεί τουριστικό επίκεντρο της περιοχής, καθώς με αφετηρία αυτόν ο επισκέπτης μπορεί σχετικά εύκολα να δει το εντός λιμένα του ακατοίκητο νησάκι Κέλυφος, όμορφες ορεινές τοποθεσίες, όπως ο ορεινός όγκος του Ίταμου και τον διατηρητέο παραδοσιακό αλλά εγκαταλειμμένο οικισμό του Παρθενώνα.

Μετά τον Νέο Μαρμαρά, ακολουθεί το Πόρτο Καρράς, ένα πολύ μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, του οποίου η περιοχή περιλάμβάνει ακτογραμμή 10 χλμ και 33 κολπίσκους, και με δυνατότητα να προσφέρει στους πελάτες του πολυτελείς υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Σε απόσταση 23 χλμ απ΄τον Νέο Μαρμαρά, βρίσκεται η παραλία της Τορώνης, όπου βρισκόταν και μέρος της αρχαίας πόλης της Τορώνης, και μετά ο κλειστός κόλπος του Πόρτο Κουφό, που ενδεικνυται για μια ημερήσια στάση.

Σε απόσταση 22 χλμ απ' το Πόρτο Καρράς, ο επισκέπτης φτάνει στη συκιά, ένα αρκετά μεγάλο χωριό με διατηρημένο το παραδοσιακό του χρώμα και δυνανότητα εύκολης πρόσβασης σε αρκετές εξαιρετικές παραλίες. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Σιθωνίας, και σ'αυτή παρατηρούμε μια αλλαγή στο τοπίο, πιο μεσογειακό και χωρίς τα χαρακτηριστικά μέχρι στιγμής πεύκα, αλλά αποτελεί έναν εξίσου όμορφο προορισμό για τους παραθεριστές. Μετά την Συκιά, ακολουθεί ένα ακόμα παραλιακό προσφυγικό χωριό, η Σάρτη, μέχρι πρόσφατα ένα φτωχό ψαροχώρι, που απ' την δεκαετία του '80 γνώρισε αλματώδη τουριστική ανάπτυξη και με 3 εντυπωσιακές παραλίες, την Παραλία Συκιάς, την Αχλάδα και τις Καβουρότρυπες , σε κοντινή απόσταση.

Συνεχίζοντας στον ανατολικό δρόμο, μεσολαβούν πολλά οργανωμένα κάμπινγκ και παραλίες μοναδικής ομορφιάς, καθώς μέχρι τη Βουρβουρού δεν υπάρχουν χωριά ή οικισμοί και λόγω του άγονου εδάφους ποτέ δεν υπέστη αγροτική εκμεττάλευση. Η Βουρβουρού, αποτελεί έναν παραθεριστικό οικισμό με εξαιρετική για κολύμπι παραλία και μοναδική φυσική ομορφιά. Τέλος, μετά τη Βουρβουρού ο δρόμος φτάνει στο επίνειο του Αγίο Νικολάου, τον όρμο της Παναγίας, όπου καθημερινώς αναχωρούν καράβια που κάνουν κρουαζιέρα στη δυτική ακτή του Αγίου Όρους. Ο Άγιος Νικόλαος, είναι ένα μεγάλο διατηρητέο χωριό, απ' τα παλαιότερα της Χαλκιδικής, με πολλά πετρόχτιστα σπίτια και γραφικά καλντερίμια.