Οι παραλίες της Χαλκιδικής

Παραλίες
'Paradise bay beach, untouched nature abstract archipelago in seashore with rocks in water on peninsula Halkidiki, Greece ' - Χαλκιδική
'Paradise bay beach, untouched nature abstract archipelago in seashore with rocks in water on peninsula Halkidiki, Greece ' Mr. Green / Shutterstock

Οι παραλίες της Χαλκιδικής, εκτός απ'το ότι είναι εύκολα πρόσβασιμες, είναι όλες όμορφες και με καθαρά νερά. Τα πράσινο των πεύκων κατακλύζει ακόμα και τις παραθαλάσσιες περιοχές και το συνεχώς εναλλασόμενο τοπίο δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο αισθητικά σκηνικό.

Στη δυτική Χαλκδική, στο μυχό του Θερμαϊκού, η Νέα Ηράκλεια, το πρώτο κέντρο παραθερισμού της Χαλκιδικής και η πολυσύχναστη Νέα Καλλικράτεια, η οργανωμένη Νέα Πλαγιά με τις δωρεάν ομπρέλες, τα προσφυγικά Φλογητά και η Παραλία Διονύσου είναι οι μεγαλύτερες και με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παραλίες της περιοχής, ενώ ενδιάμεσα τους υπάρχουν κι άλλες μικρότερες αλλα εξίσου ωραίες για τους έχοντες ιδιωτικό μέσο. Στην Κασσάνδρα οι μεγαλύτερες παραλίες είναι της Σάνης στην Νέα Φώκαια, της τουριστικά υπεραναπτυγμένης Καλλιθέας και των μικρότερων χωριών Κρυοπηγή, Πολύχρονο, Χανιώτη, Πευκοχώρι Παλιούρι αλλά και της Αγίας Παρασκευής καθώς κι οι πιο ήσυχες δυτικές παραλίες Νέα Σκιώνη, Μόλα Καλύβα, Ποσείδι, Φούρκα και Σιβήρη.

Στο μυχό του Τορωναίου κόλπου, αξίζει να αναφέρουμε την Ακτή Μηκύβερνα στις Καλύβες Πολύγυρου, την Παραλία Γερακινής, τα Ψακούδια, την Μεταμόρφωση αλλά και την Νικήτη. Στη Σιθωνία, πριν φτάσετε στον Νέο Μαρμαρά, αξίζει να επισκεφθείτε τις πανέμορφες παραλίες Άγιος Ιωάννης, Καλογρηά, Σπαθιές, Λαγομάνδρα, Ελιά και Τριπόταμος, ενώ στον Νέο Μαρμαρά οι επισκέπτες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην παραλία Καστέλο και το κάμπινγκ της. Κοντά στο Πόρτο Καρράς οι παρθένες ακόμα Τριστίνικα, Αζάπικο και Διαπόρτι σίγουρα αξίζουν μια επίσκεψη για κολύμπι, ενώ μετά βρίσκεται η Τορώνη και το Πόρτο Κουφό. Στην ανατολική Σιθωνία, στο χωριό της Συκιάς υπάρχουν οι παραλίες Καλαμίτσι, Παραλία Συκιάς, Λιναράκι, Βαλτί και Κριαρίτσι, ενώ μετά ακολουθεί η Σάρτη με την παραλία της καθώς και με την Αχλάδα και τις Καβουρότρυπες. Στη Βουρβουρού προτείνονται η ίδια η παραλία της Βουρβουρούς, το Λιβάρι, η Ξιφάρα και το Καρύδι.

Στο μυχό του Σιγγιτικού κόλπου, στο παραθαλάσσιο χωριό Πυργαδίκια βρίσκονται οι όμορφες αμμουδιές Ακτή Σαλονικιού, Κάμπος και Γυαλικιές, στην Ιερισσό μια τεράστια σε μήκος αμμουδιά και στο νυησί της Αμμουλιάνης υπάρχουν αρκετές εξαιρετικές παραλίες για κολύμπι. Ακόμη, όλες οι ακτές κοντά στην πόλη της Ουρανούπολης ενδείκνυνται για τους παραθεριστές.

Τέλος, στα ανατολικά παράλια της Χαλκδικής, τα ήσυχα παράλια χωριά Ολυμπιάδα και Σταυρός διαθέτουν καταπληκτικές και πεντακάθαρες, αλλά πολύ πιο χαμηλών τόνων αμμουδιές.

Οι Καβουρότρυπες και η Αμμουλιανή συχνά βρίσκονται σε λίστες με τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα. Συνήθως ανταγωνίζονται παραλίες στην Ζάκυνθο (το πασίγνωστο Ναυάγιο), παραλίες στην Λευκάδα (Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα), παραλίες στην Κεφαλονιά (Μύρτος), παραλίες στα Χανιά (Φαλάσαρνα, Ελαφονήσι), παραλίες στη Σκιάθο (Κουκουναριές, Λαλάρια) και άλλες πανέφορμες παραλίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Beautiful Hanioti beach on Kasandra peninsula, Halkidiki,  Greece.
'Beautiful Hanioti beach on Kasandra peninsula, Halkidiki, Greece.' - Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Vourvourou beach in Halkidiki, Greece
'Vourvourou beach in Halkidiki, Greece' - Ververidis Vasilis / Shutterstock

Beautiful Ouranoupolis sandy beach on Athos peninsula, Greece.
'Beautiful Ouranoupolis sandy beach on Athos peninsula, Greece.' - Aleksandar Todorovic / Shutterstock